Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Zalaszentjakab szellemi értékei


A helység első írásos említése 1329-ben történt Zenthjakab formában. A bibliai próféta nevéből alakult ki a magyar Jakab név. A Zala-előtag a megyére utal.
A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit felgyűjtötték.
Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1920-ban 558 magyar lakosa volt.
Zala megye kézikönyvéből tudjuk, hogy 1949-ben 557, 1960-ban 530 lakosa volt a falunak, melyet az Új magyar lexikon közöl. A lélekszám folyamatosan csökkent. 1972-ben 500-an lakták a települést, míg a Magyar nagylexikon adatai szerint 1990-ben 397 fő volt a falu lakossága, 2001-ben pedig már csak 367 lakosa volt Zalaszentjakabnak.
1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.
A Zala megye kézikönyvében olvasható adatokat jól kiegészíti az 1990-es évek fontosabb adatait ( népesség, munkanélküliség, földterületek művelési áganként ) és a látnivalókat bemutató területfejlesztési honlap.
A Pannonhát tájpark című kiadványból megtudhatjuk, hogy a szántókkal körülölelt településen a lakók már a kezdetektől fogva mezőgazdasággal, szőlő- és bortermeléssel foglalkoztak.

További érdekes linkeket tematikus linktárunkban találhat.

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:perenyi.ildiko(kukuc)nagykar(ponthu)
Perényi Ildikó

Insert failed. Could not insert session data.